Aktivitets- og samværstilbud i Aabenraa og Padborg

Tilbuddet er rettet mod dig, der har nedsat fysisk eller psykisk funktionsevne eller særlige sociale problemer.

Indhold

    Afdelingsleder

    Tania Louise Mc.Kenzie

    Telefon: 5124 1546

    E-mail: tlm@aabenraa.dk

    Aktivitets- og samværstilbud

    Værestederne i Aabenraa og Padborg er uvisiterede* aktivitets- og samværstilbud efter servicelovens §104.  Organisatorisk hører Værestederne under Center for Socialpsykiatri og Rusmiddel (CSR) i Aabenraa Kommune.

    Hos Værestederne ser vi det som vores formål at bidrage til at løfte det, som Aabenraa Kommunes Social- og Sundhedsforvaltning har defineret som sin kerneopgave: At understøtte borgerens sundhed, evne til at mestre eget liv og ønske om at deltage i sociale fællesskaber.

    Mere konkret betyder det, at vi med vores tilbud ønsker:

    • at støtte den enkeltes muligheder for på det praktiske og personlige plan at få hverdagen til at fungere i overensstemmelse med samfundets og egne forventninger
    • at give mulighed for at træne brugen af egne ressourcer for dermed at understøtte den enkeltes betingelser for personlig udvikling
    • at arbejde med og forbedre den enkeltes sociale færdigheder
    • at opbygge og vedligeholde sociale netværk og give sociale fællesskaber betydning
    • at fungere som et miljøskift fra boligen og at guide den enkelte til at gøre brug af samfundets øvrige tilbud

    Ved at vedligeholde, stimulere og udvikle den enkeltes psykiske, fysiske og sociale funktioner er vores ambition at give den enkeltes liv indhold, mening, håb og retning – kort sagt at øge kvaliteten af det levede liv.

    * At tilbuddet er uvisiteret betyder, at du selv kan opsøge os uden at være blevet henvist af kommunen. Efter et par gange vil vi så vurdere, om du tilhører målgruppen. Hvis dette ikke er tilfældet, vil vi bestræbe os på at finde et andet tilbud, du kan gøre brug af.

    Hvordan fungerer Værestederne, og hvad kan de tilbyde?

    Værestedernes tilbud er målrettet alle aldersgrupper men opdelt i tilbud for borgere i alderen 18-65 år og for 65+’ere. Derudover er vores tilbud opdelt i socialt samvær, hvor man blot møder op og deltager og aktiviteter, hvor man på forhånd tilmelder sig (fitness, madlavning, mountainbike, musik/samspil, etc.). To gange om året tilpasser vi vores aktivitetsplan, som du kan se længere nede på siden.

    Du har også mulighed for at få en fast kontaktperson, som med støttende og motiverende samtaler kan guide dig i forhold til lige netop de udfordringer, du måtte have. At samtale om tingene er vigtigt, fordi du derved bliver nødt til at beskrive dine tanker, så andre kan forstå dem. Samtidig giver det dig mulighed for at få andres synspunkter og vurderinger om det pågældende emne, hvilket kan være med til at rangordne problemerne på en mere hensigtsmæssig måde, end hvis man lader dem forblive usagte.

    Går dine ønsker mere i retning af at møde andre med samme eller lignende udfordringer, er det også en mulighed. I løbet af året tilbyder vi gruppeforløb, hvor der vejledes i at mestre forskellige psykiske problematikker. I nogle af forløbene er det personer, der selv har eller har haft psykiske problemer (tæt inde på livet) der fungerer som vejledere. Gruppeforløbene giver samtidig mulighed for at udveksle oplevelser og erfaringer med andre om det at få et godt liv, på trods af de særlige udfordringer det er at være psykisk sårbar.

    Hos Værestederne kan vi også tilbyde samtaler med en seksualvejleder. Der tilbydes rådgivning efter behov, så der er ikke tale om et bestemt antal samtaler. Samtalerne tager udgangspunkt i, at seksualitet er en integreret del af ethvert menneskes personlighed og har indflydelse på vores tanker, følelser, handlinger og adfærd, og dermed på vores mentale og fysiske velbefindende.

    Kontakt Værestederne for at lave en aftale.

    I samarbejde med Sundhedscenter Syd i Rødekro tilbyder vi også rygestop-samtaler for dem, der ønsker at kvitte tobakken. To af vores medarbejdere er uddannet rygestopkonsulenter, og de kan hjælpe dig med at holde fokus på ønsket om en røgfri tilværelse.

    Ofte stillede spørgsmål

    Alle hverdage tilbyder vi i Aabenraa NADA-øreakupunktur (NADA = National Acupuncture Detoxification Association), hvor der sættes nåle eller kugler i de kinesiske ørepunkter. En NADA-behandling består af 5 nåle eller små kugler, der sættes i hvert øre. Nålene er tynde, sterile engangsnåle, der skal sidde i øret i ca. 45 minutter, og i den periode skal man sidde stille og slappe af for at opnå fuld effekt. Nålene kasseres altid efter hver behandling. NADA kan give ro ved problemer som angst, søvnforstyrrelser, fysisk og psykisk uro, anspændthed, irritabilitet, aggressioner m.m. Metoden kan benyttes forebyggende, akut og til langtidsbehandling.
    I Padborg tilbydes NADA-øreakupunktur efter aftale.

    Mindfulness er kort fortalt evnen til nærvær. Evnen til at have fuld opmærksomhed på nuet – det der er lige nu og her. Mindfulness meditation er en træning af dit sind, hvor du lærer at træne fuld pmærksomhed på:

    • Dine tanker
    • Følelser
    • Kropsfornemmelser
    • Omgivelser

    Når du er i en mindful tilstand har du

    • Et roligt sind
    • En bedre dømmekraft
    • Kontrol over dine tanker, reaktioner og handlinger
    • En accept af virkeligheden som den er

    Stemmehørergruppen er en gruppe for alle, der hører stemmer (har hørehallucinationer) - positive såvel som negative.
    Der er tilknyttet 2 medarbejdere til gruppen, og de fungerer som tovholdere/undervisere og guider for gruppen.

    Formålet med gruppen er:

    • at dele erfaring med andre stemmehørere
    • at få mere kontrol over stemmerne
    • at give stemmerne mening
    • at få en strategi til at mestre stemmerne
    • at mindske tabu omkring oplevelsen med at høre stemmer

    Motion er sundt og godt for både krop og sjæl. Motion styrker kroppen og øger velværet. Fysisk aktivitet og træning har en positiv effekt på menneskets psykiske tilstand.
    Vi tilbyder derfor motion som aktivitet i fællesskab med personale en gang om ugen.
    Aktiviteten foregår i et lokalt fitnesscenter, hvor der er mulighed for at få lagt et personligt træningsprogram. Der er egenbetaling.

    Mountainbike er en af de hurtigst voksende motionsformer i Danmark. Det er en sjov og udfordrende sport for begge køn i alle aldre.
    Med en mountainbike har man rig mulighed for at komme helt ud i naturen og nyde de smukke landskaber og den friske luft.
    At køre mountainbike er rigtig god kredsløbstræning og er med til at styrke balancen.
    Vi cykler flere gange om ugen, både for-og eftermiddag. Det er på begynder/let øvet niveau, og vi cykler i forskelligt terræn.
    Aktiviteten er gratis, da vi råder over nogle gode mountainbikes, som man kan låne.

    I værkstedet sørger vi for, at alle kan være med.

    Der laves blandt andet smykker, trolde, quilling og tasker i skind og genbrugsmaterialer.
    Der arbejdes med forskellige materialer, der er oppe i tiden, eller hvad du har lyst til.
    I perioder arbejdes der med forskellige temaer/teknikker og processer. Der er egenbetaling for materialer.

    Redesign er et nyt kreativt tiltag i Aktivitets- & Samværstilbuddet, hvor vi laver gammelt kluns om til nyt; har du noget i klædeskabet, der trænger til at friskes op?
    F.eks.: Noget tøj med huller eller pletter, så finder vi en løsning, så det kan blive til noget, du gerne vil bruge igen. Det kunne også være et par gamle bukser, der blev til en taske. Vi er med på trenden med recycling og bæredygtighed.

    Der er mulighed for at spille guitar og keyboard. Vi kan krydre det hele med sang, eller hvad du har lyst til at bidrage med. Denne aktivitet foregår i Aabenraa.
    Musikken er en kreativ form at udtrykke sig på. Musik påvirker psyken og kan være et talerør for følelser og tanker.
    Vi mødes en lille gruppe, hvor der spilles musik, og hvor vi synger solo eller sammen i fællesskab. Og nogle kommer, fordi det bare er givende at sidde og lytte.
    Vi giver plads til forskelligheder, og at vi kan noget forskelligt. Det handler ikke om, hvem der er dygtigst, men derimod om at alle bidrager til fællesskabet med stort og småt.
    Vi spiller elektrisk klaver, guitar, cajon tromme, og så synges der i mikrofoner. Vi vælger musikken der spilles ud fra, hvad vi formår, og efter hvad vi kan lide at høre.

    Spil er sjovt - ingen tvivl om det. Det kan være med til at opmuntre den gode samtale på en sjov og hyggelig måde.
    Når der er brætspil på programmet, er hyggen og det gode grin i højsædet. Her er der mulighed for at mødes og spille forskellige spil med andre samtidig med, at man får en god snak i Aktivitets- & Samværstilbuddet.
    At spille spil er nok mere et samlingspunkt, end det bare er et spil. Selve spillet er ikke så vigtigt, som det at man sidder og hyggesnakker, pjatter lidt imens og "driller" hinanden lidt med udfaldet.
    Aktivitets- & Samværstilbuddet har lidt forskellige spil, men man må meget gerne tage egne spil med, så vi på den måde kan blive inspireret til noget nyt.
    Tilmelding er ikke nødvendig. Du møder bare op, hvis du har tid og lyst til spil og samvær.
    Vi spiller ikke om penge. - Og så skader det ikke at have en smule held.

    Her er du selv aktivt deltagende i hele processen lige fra planlægning over indkøb til selve madlavningen. Nogle borgere laver mad af lyst og har en del erfaring med det, mens andre har lyst til at lave mad for at blive bedre og tilegne sig færdigheder inden for madlavningen.
    Aktiviteten foregår på Bjerggade, og typisk er vi ca. 8-12 personer. Der er egenbetaling.

    Målgruppe: Stressgruppen henvender sig til stressramte i Aabenraa Kommune, uanset alder og køn. Du skal være indstillet på at arbejde i en gruppe og dele din situation og historie med de andre i gruppen.

    Gruppestørrelse: 5-8 personer

    Varighed: 8-10 uger ca. 2 timer om ugen

    Indhold: Der vil være en kombination af teori, praksis, mindfulness samt værktøjer til selvhjælp

    Stresscoaches: Nina og Rikke

    Målgruppe:

    Gruppen henvender sig til dem, som har lyst og interesse for at lave noget kreativt i et tekstilværksted, enten til sig selv eller noget der kan sælges til vores årlige Bazar. Der vil være personale til stede, som kan hjælpe og vejlede med forskellige projekter

    Personale:

    Nina og Rikke

    Her mødes vi og nørder med diverse rolle- og brætspil såsom Warhammer 40k, Magic: the Gathering, Werewolf: One Night mm.

    Altså et sted for dig, der gerne vil mødes med ligesindede omkring Rollespil, Brætspil, Figurspil, Tradecardgames og meget andet.

     Om du er helt ny og fx aldrig har hørt om WH40K, eller du er high level nørd betyder intet, her er plads til alle med den rette interesse.

    • Reberbanen 1, 6200 Aabenraa tlf. 7376 8769 eller Jernbanegade 36, 6330 Padborg tlf. 7376 7891

    • At benytte Værestedet til samtaler eller socialt samvær koster ikke noget. Ønsker man en kop kaffe eller at deltage i udflugter eller de faste aktiviteter, vil der blive opkrævet en beskeden betaling til at dække omkostningerne til mad og materialer.

    Vi er en bredt sammensat medarbejdergruppe med mange faglige og personlige kompetencer og med basisuddannelser som bl.a. social- og sundhedsassistenter, ergoterapeuter og pædagoger.

    Vi er uddannelsessted for social- og sundhedsassistentelever og pædagogstuderende.

    Aktivitetsplan for foråret 2024

    Se aktivitetsplan for foråret 2024

    Åbningstider

    Reberbanen 1, 6200 Aabenraa:

    Mandag: Lukket
    Tirsdag: 13:00 – 19:00
    Onsdag: 09:00 – 15:00
    Torsdag: 13:00 – 20:00
    Fredag: 09:00 – 12:00

    Jernbanegade 36A, 6330 Padborg:

    Mandag: 9:00 – 13:00

    Forrige Næste
    Forrige Næste